Big 5 dieren zien

Wil je de Big 5 dieren eens met eigen ogen zien? Dan moet je toch echt naar Tanzania. Daar is de kans het grootst dat je stuit op een luipaard, leeuw, olifant, neushoorn of buffel. Want deze dieren vormen de Big 5. De term Big 5 dieren ontstond toen het voor jagers een sport werd om alle dieren van de Big 5 overwonnen te hebben. Gelukkig worden ze tegenwoordig allemaal nog met een camera geschoten. Zeker de buffel en de leeuw is er goed zichtbaar. Ondertussen trekt ook de populatie van de andere Big 5 dieren aan.

In Tanzania sta je oog in oog met de Big 5 dieren

Nergens anders is het gemakkelijker om dieren uit de Big 5 te spotten dan in Tanzania. De dieren leven er vooral in de natuurlijke leefomgeving. In andere landen van Afrika wordt het spotten van deze dieren steeds moeilijker. De hoeveelheid dieren in Tanzania is echter groot. De kans dat je hier stuit op een leeuw, buffel, olifant, neushoorn en luipaard is het grootst. Het is de onaangepaste natuur en het zijn de prima omstandigheden vooral die Tanzania een paradijs voor dieren maakt. In Tanzania tref je geen hekken om de vele nationale parken bijvoorbeeld, of geen snelweg rondom een park. Het is er zoals het was en daar gedijen de dieren goed bij. Ga je naar Tanzania, dan moet je simpelweg een safari boeken en moet je simpelweg proberen de Big 5 dieren op de gevoelige plaat vast te leggen.

De leeuw als natuurlijk leider

De natuurlijke leider van de Big 5 dieren is natuurlijk de leeuw. Je treft ze met name in de nationale parken Tarangire, Serengeti en de krater van Ngorongoro. In Serengeti is de kans het grootst dat je de leeuw ziet. Zie je er een, dan zie je er vaak meer. Leeuwen bewegen zich vaak voort in groepen met een grootte van 25. Je vindt in de nationale parken toch al veel jagende katten. Ook het luipaard en de cheeta zijn er graag gezienen gasten.

Illegale jagers strenger aangepakt

Iets moeilijker is het om een ander lid van de Big 5 dieren, het luipaard, te ontdekken. Ze leven vooral in bomen en jagen heel vroeg of heel laat. En hebben ze eenmaal een prooi te pakken, dan nemen ze die mee de boom in. Olifanten? Die kun je simpelweg niet missen. Je vindt ze heel erg veel in Tanzania en met name in Tarangire. Soms staan ze met honderden tegelijk bij de bekende rivier. Gelukkig groeit de populatie ondertussen weer. Dat heeft alles te maken met het feit dat illegale jagers veel strenger worden aangepakt tegenwoordig.

De zeer sterke graseters

De neushoorn is van de Big 5 dieren het moeilijkst te spotten. Geen wonder want de neushoorn is ondertussen een bedreigde diersoort geworden. De meeste kans heb je in Serengeti en bij de krater van Ngorongoro krater. Gelukkig lijkt de populatie weer iets aan te trekken. De markt voor ivoor is namelijk voor een groot deel weggevallen en dat betekent goed nieuws voor dit prominente lid van de Big 5 dieren. Gelukkig zie je in Tanzania nog heel erg veel buffels. Je treft ze in alle parken in Tanzania. Onderschat deze graseters niet, want buffels zijn zeer sterke dieren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *